Vezi categoria de promoții lunare!

CLICK AICI

Ghid complet despre covoarele ceramice

Ghid complet despre covoarele ceramice
Adaugat in Noutati pe 09.10.2023

Covoarele ceramice fac parte din familia finisajelor, însă acestea se bucură de o apreciere extraordinară, fiind astfel considerate și elemente centrale în designul interior. Plăcile care intră în alcătuirea covorului ceramic nu numai că adaugă estetică spațiului în care sunt montate, dar conferă și durabilitate și funcționalitate, din aceste considerente fiind apreciate și îndrăgite atât de specialiști, cât și de clienți.

În acest articol veți descoperi un ghid complet ce prezintă cele mai importante informații despre covoarele ceramice, care este procesul de producție, unde pot fi montate covoarele ceramice și care sunt cele mai importante avantaje de care cumpărătorii se pot bucura.

Cuprins:

  1. Ce este un covor ceramic?
  2. Modul de producție al plăcilor
  3. Caracteristici cheie ale covoarelor ceramice
  4. Utilizări ale covoarelor ceramice

 

1.Ce este un covor ceramic?

Denumirea de „covor ceramic” provine de la modelul asemănător unui covor tradițional, pe care plăcile ceramice îl creează.

Un covor ceramic este alcătuit din mai multe plăci fabricate dintr-o pastă de lut arsă la temperaturi înalte, acoperite cu un strat special de glazură. Acestea pot fi găsite în diverse culori, texturi, forme și dimensiuni, ceea ce le face extrem de versatile în designul interior. Covoarele ceramice sunt cunoscute datorită elementelor și detaliilor deosebite care alcătuiesc modelul covorului. Acestea, de regulă, sunt inspirate din diverse culturi sau civilizații si prezintă forme diferite.

 

2.Modul de producție al plăcilor

Ca și în cazul altor finisaje de calitate superioară, modul de producție al plăcilor ce alcătuiesc covorul ceramic, nu este unul simplu. Aceste este alcătuit din 8 etape, fiecare la fel de importantă pentru obținerea rezultatului final.

Aceste etape fac referire la:

  • Alegerea materialelor de bază:

Producția începe cu selecția materiilor prime, care includ argilă, feldspat, cuarț și alte minerale. Calitatea acestor materiale afectează direct calitatea finală a plăcilor ceramice, astfel că este necesar ca această etapă a procesului de producție, să fie realizată cu simț de răspundere și foarte mare atenție. De cele mai multe ori prima etapă a unui proces reprezintă și baza tuturor celor ce urmează și, implicit, a rezultatului final, iar acest lucru se întâmplă și în cazul nostru.

  • Amestecarea și prepararea masei ceramice:

După alegerea atentă a materiilor prime, acestea sunt amestecate și măcinate pentru a obține o pastă omogenă, în care apa este adăugată pentru a forma o textură potrivită pentru modelare.

  • Modelarea plăcilor:

Pasta de ceramică obținută, este modelată în plăci de diferite dimensiuni și forme. Acest proces poate fi realizat prin metode diverse precum cele de presare, turnare sau extrudare.

  • Uscarea plăcilor:

Plăcile sunt uscate și lăsate în cuptoare speciale pentru a elimina umiditatea și a le pregăti pentru următoarele procese, cele de decorare și arsură. Uscarea trebuie făcută cu grijă pentru a evita potențialele deformări ale plăcilor.

  • Decorarea (opțional):

În funcție de designul final dorit, plăcile pot fi decorate cu glazură, modele sau culori speciale. Acest pas este opțional și depinde de preferințele de design ale producătorului, însă, fiind vorba de un covor ceramic, de cele mai multe ori procesul de decorare presupune modele și culori multiple. Toate aceste detalii, obținute în urma procesului ce presupune decorarea plăcilor, plasează covoarele ceramice în centrul întregului design, indiferent de stilul abordat. Modelul ales poate fi cu inspirație florală, forme geometrice, sau chiar motive tradiționale.

  • Arderea plăcilor:

Plăcile uscate și proaspăt decorate, sunt introduse în cuptoare la temperaturi extrem de ridicate, adesea peste 1000°C. Acesta reprezintă procesul de ardere și are ca scop transformarea pastei de ceramică într-un material durabil și rezistent, fiind o etapă extrem de importantă pentru calitatea plăcilor ceramice.

  • Lustruirea și finisarea (opțional):

După procesul de ardere, plăcile pot fi lustruite sau finisate pentru a obține un aspect lucios sau mat, în funcție de preferințele producătorului.

  • Controlul calității:

Fiecare placă ceramică este supusă unui control de calitate strict, pentru a verifica uniformitatea dimensiunilor, a culorii și a integrității, iar plăcile care prezintă defecte, sunt eliminate.

 

 

3.Caracteristici cheie ale covoarelor ceramice

Covoarele ceramice sunt finisaje de calitate superioară, ce prezintă o mulțime de particularități speciale. Dacă sunteți interesat de montarea unui covor ceramic, trebuie să știți că vă veți bucura de o serie de beneficii importante, printre care:

  • Rezistență crescută și durabilitate

Așa cum ați putut observa în rândurile anterioare, procesul de producție al plăcilor unui covor ceramic nu este unul simplu. Acesta este compus din mai multe etape, fiecare fiind esențială în obținerea rezultatului final. Datorită complexității acestui proces, plăcile ce intră în alcătuirea covorului ceramic sunt extrem de rezistente în timp. Acestea prezintă un grad crescut de rezistență la uzura normală și abraziune, durata medie de viață a acestui finisaj ajungând până la 20 de ani.

Ca și în cazul altor finisaje, rezistența și durabilitatea acestora este direct influențată de o serie de factori importanți, precum:

  • Calitatea materialului: Așa cum ați observat anterior, este crucial ca materialele ce intră în alcătuirea covorului ceramic, să fie atent alese și de calitate superioară. De asemenea, un aspect la fel de important este reprezentat de rigurozitatea cu care se desfășoară întregul proces de producție și respectarea etapelor acestuia. Materialele mai ieftine sau procesele de fabricație inadecvate pot reduce semnificativ durata de viață a covorului ceramic.
  • Uzura și abuzul: Traficul la care este supus covorul ceramic are un impact semnificativ asupra duratei sale de viață. În zone cu trafic intens, plăcile ceramice pot prezenta semne de uzură mai rapid, iar aspectul estetic se pierde mai ușor în timp.
  • Întreținerea adecvată: Curățarea și întreținerea regulată a covoarelor ceramice pot prelungi semnificativ durata de viață a acestora și contribuie la menținerea aspectului inițial.
  • Repararea corespunzătoare: Dacă apare o fisură, repararea rapidă și corectă poate preveni deteriorarea ulterioară și poate prelungi durata de viață.
  • Expunerea la factori exteriori: Factorii exteriori precum intemperiile si variațiile de temperatură pot influența, de asemenea, durata de viață a covoarelor ceramice montate în spații exterioare.

 

  • Rezistență la umezeală și pete

O altă proprietate deosebită a acestui finisaj este reprezentată de rezistența la umezeală și pete. Această caracteristică face covoarele ceramice potrivite pentru orice spațiu, chiar și cele cu umiditate crescută.

Puteți alege să montați covoare ceramice în baie, bucătărie, hol, cafenele, restaurante sau chiar spații exterioare.

 

  • Întreținere ușoară

O proprietate esențială pentru cei ce intenționează să monteze covoare ceramice în spații cu trafic mai mare sau zone cu risc crescut de pătare, întreținerea ușoară a plăcilor reprezintă un adevărat avantaj.

Covoarele ceramice se pot curăța cu ușurință cu ajutorul unei lavete sau a unui mop, apă călduță și soluții clasice pe care le puteți achiziționa din orice supermarket.

 

  • Gamă diversificată

Un portofoliu larg de produse vă aduce mai aproape de identificarea celui perfect, astfel că vă puteți bucura de o mulțime de modele, texturi, culori și dimensiuni, astfel încât să alegeți exact acel covor ceramic, ideal pentru planurile și nevoile dumneavoastră.

Un alt avantaj pe care gama diversificată de produse îl aduce, este că puteți monta covoare ceramice în orice încăpere, indiferent de dimensiunile acesteia.

 

  • Estetic

Covoarele ceramice oferă o notă de rafinament indiferent de spațiul în care sunt montate. Modelele deosebite și complexe, împreună cu aspectul și textura plăcilor creează un efect vizual special și elegant, care este plasat în centrul atenției, în ceea ce privește designul final. 

Indiferent de modelul covorului ceramic pe care doriți să îl achiziționați, trebuie să țineți cont de câteva aspecte importante, în ceea ce privește integrarea acestuia în decor: dimensiunea covorului, nuanțele folosite, formele și inspirațiile din model.

Pentru un rezultat extraordinar, este important ca aceste elemente să fie în concordanță cu restul elementelor de decor, astfel încât rezultatul final să fie cât mai omogen din punct de vedere al designului.

 

  • Versatilitatea

Așa cum reiese din caracteristicile anterior menționate, un covor ceramic este un finisaj extrem de versatil datorită proprietăților deosebite pe care le prezintă, cum ar fi: rezistența la umiditate și pete, duritatea și durabilitatea, diversitatea dimensiunilor și modelelor, întreținerea ușoară și așa mai departe.

 

4.Utilizări ale covoarelor ceramice

Un covor ceramic este mai mult decât o podea, un detaliu sau un element necesar într-un spațiu anume. Acesta schimbă complet încăperea în care este montat, datorită aspectului elegant și detaliilor prezente în modelul covorului, iar mulțumită caracteristicilor deosebite poate fi montat atât în propria locuință, cât și în spații exterioare sau zone comerciale.

Pe lângă avantajele covoarelor ceramice, menționate anterior, este important de subliniat că acestea se pot integra în orice stil adoptat pentru amenajarea unei locuințe. Puteți alege să montați covoare ceramice în orice încăpere din casa dumneavoastră, fără nicio excepție.

De asemenea, deoarece prezintă o rezistență crescută în timp, la umezeală, pete și se întrețin ușor, mulți proprietari de restaurante, cafenele și spații comerciale diverse, preferă covoarele ceramice în detrimentul altor finisaje, atât pentru spațiile interioare, cât și pentru cele exterioare.

 

În concluzie, covoarele ceramice reprezintă un finisaj extraordinar de versatil ce poate fi utilizat în multiple spații. Această proprietate definitorie a unui covor ceramic, se datorează procesului complex de fabricație a plăcilor, dar și tuturor celorlalte caracteristici deosebite pe care acest finisaj le prezintă.

Dacă vă aflați în căutarea unui covor ceramic, trebuie să luați în considerare o serie de elemente precum dimensiunea, nuanțele și modelul, astfel încât acestea să se afle în armonie cu restul elementelor de design.

Alegerea finisajelor ideale poate reprezenta o adevărată provocare, iar acesta este motivul pentru care echipa noastră de profesioniști în domeniu vă stă la dispoziție!

Coșul de cumpărături

Nu ai adăugat niciun produs în coș
Continuă cumpărăturile
Folosim cookie-uri

Acest site web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența generală a utilizatorului. Pentru mai multe informații, consultați Politica cookie .